Muovipallon lyhyt historia. Poly, XsF, Nittaku ja ABS.

 

 

PitkŠstŠ aikaa on taas blogitekstin aika. Aivan liian pitkŠŠn on kulunut edeltŠvŠstŠ tekstistŠ, joten yritetŠŠn nyt hieman ryhdistŠytyŠ ja palata rytmiin. Oikeastihan nŠitŠ on mukava kirjoitella, joten eikšhŠn tŠmŠ tŠstŠ taas lŠhde liikkeelle. Toivottavasti nŠiden lukeminen on puoliksikaan yhtŠ mukavaa, kuin tekstin tuottaminen!

 

Tauon jŠlkeen ei kehtaa ihan mistŠ tahansa kirjoittaa, vaan aiheeksi valikoituikin nyt teema, josta on pingisvŠen keskuudessa kŠyty keskustelua vŠhintŠŠnkin runsaasti. Nyt vuonna 2018 aihe ei (onneksi) enŠŠ tunnu olevan niin ajankohtainen, mutta toisaalta asia on yhŠ sen verran uusi, ettŠ muisteleminen on helppoa ja kirjoittaminen onnistuu ilman suurempia vaikeuksia.  On siis aika puhua muovipalloista.

 

NŠin jŠlkikŠteen tarkasteltuna muovipalloajan voi karkeasti jakaa neljŠŠn eri vaiheeseen. EnsimmŠisen muovipalloaallon jŠlkeen XushaoFa mullisti Suomen pallomarkkinan. Myšhemmin japanilainen Nittaku korjasi potin ja nyt kŠynnissŠ oleva ABS-muovipallojen aika on tuonut markkinoille paljon hyviŠ ja edullisia palloja, jotka puolestaan haastavat  tosissaan Nittakun. Ja kehitys tuskin pysŠhtyy tŠhŠn, vaan tulevaisuus voi tuoda tullessaan vaikka minkŠlaisia palloja. Se on sitten kuitenkin tulevaisuuden blogien tehtŠvŠ selvittŠŠ, jatkuiko muovipallojen kehityskulku yhtŠ positiivisesti kuin tŠhŠn asti. LisŠksi muovipalloilla on myšs oma esihistoriansa, josta voi lukea mm. uunituoreesta Suomen pšytŠtennisliiton historiikista (ks. Victor Barna Cup).

 

Taustaksi lyhyesti kerrottakoot, ettŠ kansainvŠlinen pšytŠtennisliitto ITTF pŠŠtti vuonna 2012 vaihtaa pingispallojen materiaalin vuosikymmeniŠ palvelleesta selluloidista muoviin. Edellinen suuri muutos oli koettu vuosituhannen vaihteessa, kun pallon kokoa suurennettiin. Vanha halkaisijaltaan 38 mm pingispallo kasvoi 40 milliseksi, kun pallon vauhtia haluttiin hidastaa ja sen myštŠ pidentŠŠ palloralleja. Muutosta ei tuolloin muistaakseni Suomessa juurikaan kyseenalaistettu, vaan uudet pallot otettiin hyvin vastaan. Kenties tŠmŠ positiivinen muisto mielessŠ uudet muovipallotkin suorastaan vietiin kŠsistŠ heti niiden julkaisun jŠlkeen.

 

Muovipalloon siirtymisellŠ ei ollut samanlaisia pelillisiŠ syitŠ, kuin pallon koon muutoksella. Materiaalin vaihtamista perusteltiin mm. kustannus- ja turvallisuussyillŠ.  Selluloidi oli yksi ensimmŠisistŠ kaupallisesti laajalle levinneistŠ muoveista. Pingispallojen lisŠksi selluloidia on kŠytetty mm.  filmirullien ja kitaran plektrojen materiaalina. Selluloidin haittapuolena voidaan kuitenkin pitŠŠ aineen epŠvakautta ja tulenarkuutta ja sen kysyntŠ onkin ollut laskussa jo pidemmŠn aikaa. Helposti syttyvŠn tavaran logistiikka on huomattavasti tyšlŠŠmpŠŠ ja kalliimpaa, joten muoviin siirtyminen oli taloudellisessa mielessŠ ymmŠrrettŠvŠŠ myšs pšytŠtenniksen parissa.

 

PŠŠtšs muovipalloon siirtymisestŠ tehtiin tosiaan vuonna 2012 ja ensimmŠiset muovipallot saapuivat markkinoille vuoden 2014 kesŠllŠ, jolloin niistŠ tuli myšs ITTF:n sŠŠntšjen mukaisia virallisia kisapalloja. Liekš tuotekehitys ollut vielŠ keskenerŠistŠ, mutta merkistŠ riippumatta ensimmŠiset muovipallot olivat oikeastaan kaikilla mittareilla selluloidipalloja huonompia. NŠmŠ ns. polypallot olivat ensinnŠkin kovin heikkoja, mutta myšs pallon pyšreyden ja pompun ennustettavuuden kanssa oli havaittavissa epŠtasaisuuksia.

 

Ongelmista huolimatta polypallot kuitenkin otettiin Suomessa nopeasti kilpa- ja harjoituskŠyttššn. NŠin ei kaikkialla kuitenkaan toimittu, vaan esimerkiksi Ranskassa pŠŠtettiin pelata vielŠ yksi kausi selluloidipalloilla ja odotella muovipallojen kehittymistŠ. Nyt tarkasteltuna ranskalaisten pŠŠtšs ei vaikuta pšllšmmŠltŠ, mutta toisaalta oli myšs helppo perustella, miksi Suomessa pŠŠtettiin monien muiden maiden tapaan alkaa pelaamaan kansainvŠlisen standardin palloilla.

 

Kauppiaalle nŠiden ensimmŠisten muovipallojen myynti ei ollut mukavaa hommaa, vaikka palloja menikin kaupaksi suuria mŠŠriŠ ja kaikki halusivat pŠŠstŠ kokeilemaan uusia paljon puhuttuja palloja. Moni tŠysin ymmŠrrettŠvŠsti pettyi muovipallojen laatuun ja jatkuva sŠrkyminen aiheutti turhautumista varmasti niin pelaajissa kuin yleisšssŠkin, kisajŠrjestŠjistŠ puhumattakaan.

 

Muutamia hyviŠ kokemuksia kuitenkin koettiin, kun esimerkiksi Veteraanien EM-kilpailut Tampereella onnistuttiin vetŠmŠŠn lŠpi ilman suurempia ongelmia. Ilmeisesti vŠlillŠ kŠvi vain hyvŠ onni ja Suomeen saatiin poikkeuksellisen kestŠvŠ palloerŠ. Kokonaisuutena tŠmŠ polypalloaika oli kuitenkin aika murheellinen kokonaisuus, mitŠ tuskin kukaan muistelee lŠmmšllŠ.

 

Joskus vuoden 2014 lopulla nŠin ensimmŠistŠ kertaa Rusalla oudon kiinalaisen pallon. Pallo oli helppo tunnistaa, sillŠ sen ŠŠni oli aivan erilainen kuin muissa palloissa eikŠ se tuntunut hajoavan millŠŠn. Pallo osoittautui punaleimaiseksi XushaoFa merkkiseksi Kiinassa valmistetuksi muovipalloksi. Erikoisen pallosta teki myšs se, ettei siinŠ ollut saumaa lainkaan. Pienen googlailun myštŠ pallosta lšytyi englanninkielistŠ materiaalia ja tieto siitŠ, ettŠ punaleimaisen ensimmŠisen tuotesukupolven jŠlkeen oli jo ehditty jo julkaista pŠivitetty malli, mustaleimainen XushaoFa Sports.

 

NŠitŠ palloja oli saatava pian Suomeen myyntiin ja siinŠ onnistuimmekin varsin hyvin. Muistaakseni pallot saapuivat Pingiskeskuksen valikoimaan kevŠttalvella 2015 ja saavuttivat heti suuren suosion. Pallo oli saumattomuuden seurauksena todella kova, joten se myšs pomppasi hieman muita palloja korkeammalle ja tuntui selvŠsti muita palloja nopeammalta. XsF kuitenkin kesti peruspelissŠ erinomaisesti, mikŠ olikin tavattoman toivottu ominaisuus ensimmŠisten muovipallojen aiheuttamien pettymysten jŠlkeen.

 

SŠrkymŠtšn ei XushaoFa kuitenkaan ollut, sillŠ kovia kanttiosumia se ei kestŠnyt. Hieman korkeampaan pomppuun tottumaton kovalyšntinen pelaaja saattoi kanttilyšnneillŠŠn hajottaa palloja ihan yhtŠ kovaan tahtiin kuin ennenkin, mutta rauhallisemmassa pelitempossa pallot kestivŠt vuosia. Voin vaikka vannoa, ettŠ Rusan veteraanien pŠivŠvuorosssa on vielŠkin kŠytšssŠ vuonna 2015 hankittuja palloja. Logo ja kitka ovat kuluneet, mutta pallot ovat kuitenkin yhŠ ehjiŠ ja ilmeisesti pelikelpoisiakin. Ja onhan XushaoFalla Suomessa vielŠ nŠihin pŠiviin saakka pelattu kilpa- ja sarjapelejŠkin, harjoituksista ja vapaa-ajanpeleistŠ puhumattakaan.

 

XsF:n tulo markkinoille oli ehdottomasti iso parannus heikossa jamassa olleelle muovipallomarkkinalle. Vaikka pallo ei ollut tŠydellinen, niin se oli kuitenkin ensimmŠisiŠ polypalloja huomattavasti parempi. Tuohon aikaan pallolta eniten toivottu ominaisuus oli ehdottomasti kestŠvyys, joten pelillistŠ ominaisuuksista ei hirveŠsti edes vŠlitetty. Pelaajat olivat taatusti vŠsyneitŠ ja turhautuneita pallojen jatkuvaan sŠrkymiseen, joten XushaoFa oli balsamia haavoille. EteenpŠin oli menty, mutta selvŠŠ kuitenkin oli, ettŠ maaliin ei vielŠ oltu pŠŠsty.

 

Kun XushaoFan alkuhehkutus oli laantunut ja pallojen pahin kestŠvyysvaje saatu kurottua umpeen, tapahtui se mitŠ yleensŠ aina tapahtuu (ja hyvŠ niin!), eli pelaajat alkoivat vaatia parempia palloja. TŠssŠ vaiheessa peliin astui mukaan Nittaku, jonka Nittaku Premium 40+ pallo on edelleen kovassa kŠytšssŠ ja monien pelaajien suosikki.

 

Nittaku Premium oli huomattavasti aiempaa kalliimpi pallo, mutta hyvŠn kestŠvyyden lisŠksi myšs sen peliominaisuudet olivat huippuluokkaa. Pallossa oli taas sauma ja todella karhea pinta. Jotkut pelaajat kokevat Premiumin muita palloja raskaammaksi ja olen kuullut myšs arvostelua johtuen pallon haaleasta tai kermaisesta vŠristŠ. NŠin lŠhellŠ selluloidipalloa ei mikŠŠn muovipallo ollut kuitenkaan vielŠ ollut ja ylivoimaisesti suurin osa palautteesta oli positiivista.

 

Aloimme myymŠŠn Nittakua alkuvuodesta 2016. Pallosta tuli nopeasti kilpatason pelaajien suosikki ja myšs monet kisajŠrjestŠjŠtkin ottivat pallon omakseen. Korkea hintakaan ei ollut monelle ongelma, sillŠ pallot kestivŠt niin pitkŠŠn, ettŠ Nittaku saattoi olla kŠyttšikŠŠn nŠhden markkinoiden halvin pallo. Myšs Nittakun harjoituspallo J-Top lši itsensŠ lŠpi ja on taatusti paras koskaan muovista valmistettu harjoituspallo.

 

Nittakun aika ei vielŠkŠŠn ole tŠysin ohi, sillŠ pallo on edelleen monen suosikki ja niiden myynti on tasaisen vahvaa. Laadultaan palloa on vaikea enŠŠ radikaalisti parantaa, joten Nittakun haastajat tulevatkin iskemŠŠn sitŠ vastaan alemmilla hinnoilla.

 

Kun XushaoFa ja Nittaku syrjŠyttivŠt perinteiseisemmŠt valmistajat pallomarkkinoilta, nŠmŠ eivŠt kuitenkaan jŠŠneet surkuttelemaan. Tuotekehitys kŠvi kiivaana ja ensimmŠisen sukupolven polypallojen kokemusten jŠlkeen muoviseosta muutettiin. Uudeksi materiaaliksi valikoitui ABS-muovi (akryylinitriilibutadieenistyreeni), jota kŠytetŠŠn myšs mm. Legojen valmistuksessa.

 

ABS-muovi levisi nopeasti kaikkialle. TŠhŠn osasyynŠ on varmastikin se, ettŠ muutama pallotehdas valmistaa pallot lŠhes kaikille merkeille. Kiinalainen Double Happiness (DHS) ja Double Fish vastaavat suuresta osasta maailman pallotuotantoa. Nittakulla on oma tehtaansa Japanissa ja XushaoFalla Kiinassa, joiden lisŠksi myšs Saksassa on yksi tehdas. Kun DHS pŠŠtti alkaa valmistaa ABS-palloja teki myšs Double Fish nopeasti saman ratkaisun ja nŠin suurin osa maailman pallovalmistuksesta oli kertaheitolla siirtynyt yhŠ jatkuvaan ABS-aikaan.

 

Osittain juuri pallojen vuoksi, mutta toki myšs mm. kiinakumien kasvaneesta suosiosta johtuen, pŠŠtimme ottaa yhteyttŠ Double Happinessiin ja lisŠtŠ merkin tuotteita valikoimaamme. EnsimmŠiset DHS:n ABS-pallot saapuivat meille kesŠllŠ 2017 ja DHS D40+ onkin tŠllŠ hetkellŠ ylivoimaisesti suosituin pallomme.

 

Ei sitŠ ŠŠneen missŠŠn sanota, mutta on helppo kuvitella DHS:n sŠŠstŠvŠn parhaat ABS-pallot oman brŠndinsŠ alle ja myyvŠnsŠ muun tuotantanso muille. NŠin ollen tuntui luontevalta tarjota kuluttajille juuri DHS:n palloja, joiden voi olettaa olevan parhaista parhaita.

 

ABS-pallojen peliominaisuudet ovat hyvŠt ja oikeastaan aika samanlaiset kuin Nittakullakin. Nittakun ja DHS:n vŠlinen laatuero onkin taatusti hintaeroa pienempi, joten DHS:n suosia on helposti ymmŠrrettŠvissŠ. Saa nŠhdŠ mitŠ kausi 2018–2019 tuo tullessaan, mutta voisin veikata DHS:n ja muiden ABS-pallojen suosion kasvavan entisestŠŠn.

 

Kuten tuli jo todetuksi, on pallokeskustelu Suomessa ja maailmalla laantunut huomattavasti sen kiivaimmista vuosista. TŠmŠ on erinomaisen hyvŠ asia, sillŠ mm. vuosina 2014 ja 2015 pallot vaikuttivat pelitapahtumiin ja pingiskeskusteluun aivan liikaa. TŠllŠ hetkellŠ jokainen lšytŠŠ valikoimastamme taatusti itselleen sopivan pallon, joten kenenkŠŠn ei enŠŠ uskoisi muovipalloista kŠrsivŠn. NŠin keskustelu ja keskittyminen voidaan jatkossa suunnata Suomen pšytŠtenniksen kannalta oleellisempiin asioihin. Toisaalta keskustelu ja palaute olivat kuitenkin paikallaan ja olivat varmasti osittain vaikuttamassa muovipallojen evoluutioon.

 

Kaiken kaikkiaan viimeiset n. viisi vuotta ovat olleet pallomarkkinoilla vauhdikasta aikaa. Nyt on kuitenkin helppo uskoa (ja toivoa), ettŠ seuraavat viisi vuotta kuluvat seesteisemmin. Toivottavasti myšs ITTF ja vŠlinevalmistajat ottivat nŠistŠ vuosista jotain opikseen ja tulevaisuudessa tuotteiden riittŠvŠ laatu varmistetaan juurta jaksain ennen julkistusta. Joka tapauksessa, jos vanhat merkit pitŠvŠt paikkansa, niin seuraavan suuremman pallomuutoksen aikaan moni pelaaja tarttuu uusiin palloihin viimekertaista maltillisemmin. Parempia katsoa kuin katua, mutta toisaalta uutuudenviehŠtys on myšs varsin inhimillinen tunne.

 

26.7.2018

Markus Heikkinen

Oliko blogi pettymys, menestys vai jotain siltŠ vŠliltŠ? Risuja, ruusuja ja kehitysehdotuksia voi jŠttŠŠ sŠhkšpostite osoitteeseen info@pingiskeskus.fi

 

NŠhdŠŠn hallilla!