MitŠ kaikkee mailan tulee olla?

YritŠn tŠssŠ blogitekstissŠ valottaa yleisimpiŠ mailojen eroja ja ennen kaikkea tuomaan esille omia ajatuksiani ja mielipiteitŠni siitŠ, minkŠlainen maila aloittelevalle kilpapelaajalle parhaiten sopii. Monille pelaajille nŠmŠ asiat saattavat olla hyvinkin tuttuja, mutta ehkŠ jotain ajatuksia tŠstŠ voi silti herŠtŠ. Erityisesti ensimmŠistŠ kilpamailaa hankkivia pelureita sekŠ juniorivalmentajia ja pingiskoulun vetŠjiŠ kehotan lukemaan blogin loppuun saakka. Oikeilla mailavalinnoilla voi parantaa nuorten peliŠ huomattavasti!

Jo pienikin vilkaisu verkkokauppaamme paljastaa, ettŠ runkoja ja kumeja on todella paljon. Erilaisia runkoja lšytyy tŠmŠn hetken valikoimastamme yhteensŠ 29 kappaletta ja kumeja perŠti 44. Jos mukaan lasketaan vielŠ runkojen varsien erilaiset mallit sekŠ kumien eri paksuudet, niin lukemat moninkertaistuvat. TŠmŠn lisŠksi valikoima kasvaa jatkuvasti, joten ei mikŠŠn ihme, ettŠ moni on pyšrŠllŠ pŠŠstŠŠn. YleisimmŠt kohtaamani kysymykset koskevatkin juuri mailan valintaa. Erilaisia malleja on niin paljon ja erot maalaisjŠrjellŠ vaikeasti havaittavissa, ettŠ on suorastaan ihme, miten niinkin moni pysyy ÓskenessŠÓ nŠin hyvin mukana. Vastaan toki mielellŠni kysymyksiin ja tiedusteluihin jatkossakin, mutta toivottavasti tŠmŠn blogin lukeminen tuo monelle kuitenkin jonkinlaisen kŠsityksen siitŠ, minkŠlainen maila saattaisi olla itselle oikeanlainen.

Kilpamailahan koostuu kŠytŠnnšssŠ kolmesta erillisestŠ osasta: rungosta ja kahdesta kumista. YhdessŠ nŠmŠ muodostavat kokonaisuuden, josta mailan ominaisuudet kuten nopeus, kontrolli, paino, painopiste, pallon lentorata jne. syntyvŠt. Mailaa rakentaessa tarkoitus olisi valita osat niin, ettŠ lopputuloksena syntyvŠn mailan ominaisuudet natsaisivat mahdollisimman hyvin yhteen oman pelityylin ja –taidon kanssa. VŠlinevalinnoilla siis todella on merkitystŠ!  

MistŠ sitten aloitetaan? MikŠli tarkoituksena on hankkia kokonaan uusi maila, niin yleensŠ suosittelen aloittamaan pohdinnan rungosta. Runko on pitkŠikŠinen hankinta, mikŠ parhaimmillaan kestŠŠ vuosia tai jopa vuosikymmeniŠ. Oikealla runkovalinnalla saat siis itsellesi hyvŠn perustan useallekin seuraavalle mailalle. Kumeja voi vaihtaa jatkossa nopeampiin tai hitaampiin, mutta hyvŠ ja sopiva runko vaan on ja pysyy.

Runkojen ominaisuudet voi kŠrjistetysti jakaa kahteen ominaisuuteen: nopeuteen ja hallittavuuteen. Helpoiten kŠsitteet hahmottaa kuvittelemalla keinulaudan, jonka eri pŠissŠ nŠmŠ ominaisuudet ovat. Keinulaudan perusominaisuushan on siinŠ, ettŠ kun toinen pŠŠ nousee, niin toinen vastaavasti laskee. SiispŠ nopeuden noustessa hallittavuus laskee ja pŠinvastoin.

MitŠ tŠmŠ sitten pelaajan nŠkškulmasta tarkoittaa? SitŠ, ettŠ mitŠ nopeammalla rungolla pelaat, sitŠ vaikeampaa sillŠ pelaaminen on. Hitaalla mailalla pelatessa lyšnnit eivŠt vastaavasti lŠhde yhtŠ lujaa, mutta hallittavuus (=onnistumisen todennŠkšisyys) paranee. TŠmŠn vuoksi aloittelevan pelaajan kannattaa malttaa mielensŠ ja lŠhteŠ rauhallisesti liikkeelle. Perisynti on yliarvioida taitonsa ja hankkia liian nopea maila, jolloin pelitaso vain laskee. Virheiden mŠŠrŠ kasvaa, pallorallit lyhenevŠt ja perustekniikka ei pŠŠse onnistuneiden toistojen myštŠ kehittymŠŠn.

Taitavammat pelaajat puolestaan pelaavat kovilla ja joustamattomilla rungoilla, joita on monesti jŠykistetty hiilikuidun avulla. Korkean taitotason ansiosta huippupelaajien lyšntitekniikka on kunnossa, jolloin palloa lyšdŠŠn juuri oikein. TŠllšin rungolta ei tarvita apua kontrollin sŠilyttŠmiseen, vaan pikemminkin halutaan maksimoida lyšntien nopeus ja tehokkuus.

MitŠ sitten suosittelen kokemattoman pelaajan ensimmŠiseksi kilpatason rungoksi? Ehdottomasti perus Allround-runkoa, jossa kontrolli on mahdollisimman hyvŠ. Allround-rungot on tavallisesti valmistettu melko pehmeŠstŠ puusta, jolloin runko joustaa paljon. TŠmŠ saa aikaan sen, ettŠ pallo viipyy rungossa hieman pidempŠŠn, mikŠ taas tuo tunteen siitŠ, ettŠ pelaajalla on enemmŠn aikaa sijoittaa lyšnti haluamaansa paikkaan haluamallaan tavalla. Samalla maila antaa enemmŠn anteeksi, kun jokaisesta hieman virheellisestŠ ajoituksesta ei automaattisesti rangaista hŠvityn pisteen muodossa.

Ylivoimaisesti helpoin runkosuositukseni on
Stiga Allround Classic. Kauppamme myydyin runko on hallittavuudeltaan erinomainen, hinnaltaan maltillinen ja laadultaan tŠyden kympin arvoinen. Ruotsissa kŠsityšnŠ tehty pehmeŠ ja joustava puurunko ei sinkoa palloa matkaan kaikkein kovimmalla vauhdilla, mutta sillŠ pelaaminen on tehty helpoksi. Muita harkitsemisen arvoisia malleja ovat mm. Yasaka Allround Plus ja Cornilleau Hinotec All+. Runkoja voi tilata suoraan nettikaupastamme, mutta parhaiten osut oikeaan valintaan, mikŠli pŠŠset kŠymŠŠn paikan pŠŠllŠ kivijalkaliikkeessŠmme. TŠllšin pŠŠset hypistelemŠŠn eri vaihtoehtoja ja voit konkreettisesti kokeilla, minkŠ muotoinen kahva sopii kŠteesi parhaiten.

Kun runko on selvillŠ, niin aletaan tarkastella kumeja. Kumien ei missŠŠn nimessŠ tarvitse olla samanlaiset, joten mailan kustomointi pelaajan tarpeisiin nŠhden saadaan vietyŠ hyvin pitkŠlle. Joillekin tulee yllŠtyksenŠ, ettŠ kumipakkauksen sisŠltŠ paljastuu vain yksi kumi. TŠmŠ johtuu juuri siitŠ, ettŠ monet pelaajat pitŠvŠt aivan erilaisia kumeja mailan eri puolilla, jolloin tiettyŠ kumimallia tarvitaan kerralla vain yksi.

Kumeissa pŠtee samankaltainen nopeus vs. hallittavuus tilanne kuin rungoissakin, mutta nyt mukaan tulee vielŠ pari uutta muuttujaa: kierre, kovuus ja paksuus. LisŠksi on vielŠ erikseen ns. nŠppylŠkumeja, joissa kumin pinta on nŠppylšiden peittŠmŠ. Jottei blogin pituus karkaisi ihan kŠsistŠ, niin sivuutan nŠmŠ nyt suosiolla ja keskityn selkeŠsti yleisimpiin sileihin kumeihin.

Kierreominaisuudet ovat pŠŠsŠŠntšisesti hyvŠt kaikissa kilpakumeissa, joten tŠtŠ ei kannata liiaksi murehtia. Siirtyminen ÓmarkettimailastaÓ kilpamailaan nostaa kierteen mŠŠrŠŠ niin tavattoman paljon joka tapauksessa. Toki tŠssŠkin on mallikohtaisia vivahde-eroja, mutta nŠmŠ menevŠt jo sitten pidemmŠn hifistelyn puolelle.

 

Sen sijaan kumin kovuus ja paksuus ovat aivan oleellisia asioita. Karrikoiden voidaan sanoa, ettŠ kovalla kumilla lyšnnit lŠhtevŠt lujaa ja suoraviivaisesti, kun taas pehmeŠn kumin lyšnnit antavat pallolle korkean lentoradan hitaammalla vauhdilla. Keskikovat kumit lšytyvŠt sitten nŠiden ŠŠripŠiden vŠlistŠ. Korkea lentorata tarkoittaa kŠytŠnnšssŠ sitŠ, ettŠ lyšnneissŠ on suurempi toleranssi onnistua. Matalat, lŠhes verkkonauhaa hipovat lyšnnit puolestaan ovat onnistuessaan todella tehokkaita, mutta tŠmŠ ei lŠheskŠŠn aina riitŠ kompensoimaan virheiden mŠŠrŠŠ, sillŠ moni lyšnti ei valitettavasti lšydŠ tietŠŠn vastustajan pšytŠpuoliskolle saakka.

Kumeissa on myšs erilaisia paksuuksia. Paksuus viittaa aina sienikumiin, eli kumin pintaosa jŠtetŠŠn lukeman ulkopuolelle. TyypillisimmillŠŠn paksuudet asettuvat n. akselille 1,5mm-2,2mm, mutta ohuempiakin malleja toki lšytyy. 2,2mm on aikalailla maksimi, sillŠ sŠŠnnšt rajoittavat kumin paksuutta.

Paksuus toimii kŠytŠnnšssŠ siten, ettŠ paksuilla kumeilla lyšnnit lŠhtevŠt lujempaa ja ohuimmilla hitaammin. Paksuissa kumeissa on enemmŠn ns. katapulttia, eli kumissa on enemmŠn joustovaraa. Lyšnnin alussa kumi painuu pallon alta kasaan ja pian tŠmŠn jŠlkeen palautuu takaisin alkutilanteeseen. Palautuessaan kumi sinkoaa pallon matkaan. Paksu kumi siis antaa pallolle ihan konkreettisesti enemmŠn vauhtia.  Ohut kumit menee helpommin ns. pohjaan saakka, jolloin vauhtia ei pŠŠse syntymŠŠn yhtŠ paljon, kun kumin joustovara on pienempi.

Myšs pehmeyttŠ ja kovuutta voi vielŠ ajatella kumin joustamisen kautta: pehmeŠllŠ kumilla lyšdessŠ pallo uppoaa syvŠlle kumiin hitaammillakin lyšnneillŠ, jolloin kumin pallolle antama ÓheittoÓ ja korkea kaari pŠŠsevŠt esiin. Kovilla kumeilla on taas lyštŠvŠ lujaa, jotta kumin ominaisuudet saa optimaalisesti esiin, sillŠ hiljaisella lyšnnillŠ pallo ei juurikaan kumiin uppoa.

Aloittelevalle kilpapelaajalle suosittelen siis pehmeitŠ ja ohuehkoja kumeja. HyvŠn ensikumin paksuus liikkuu n. akselilla 1,5mm-1,8mm, vŠhŠn pelaajasta ja pelityylistŠ toki riippuen. HyviŠ vaihtoehtoja aloittelevan kilpapelaajan kumeiksi ovat esimerkiksi
Stiga Boost TS, Stiga Boost TC, Stiga Calibra LT Sound ja Yasaka Rakza 7 Soft. Erilaisista pelityyleistŠ johtuen hyllystŠmme lšytyy kuitenkin myšs monia muita hyviŠ vaihtoehtoja. Samanlainen maila ei aina ole optimaalinen kaikille aloittelijoillekaan.

Kumeista lšytyy parhaiten tietoa kumin esittelyteksteistŠ. LisŠksi sivuiltamme lšytyy myšs oma osio nimeltŠŠn
Tuotevertailut, josta nŠet taulukkomuodossa kaikki Stigan ilmoittamat kumien ja runkojen ominaisuudet.

Vaikka valinnanvaikeus saattaa iskeŠ voimakkaastikin, niin kannattaa yrittŠŠ ajatella asiaa sen valoisalta kantilta; jokaiselle taatusti lšytyy omaan pelityyliin ja –tasoon sopiva maila!
Iso ero esimerkiksi muihin mailapeleihin on se, ettŠ rysty- ja kŠmmenpuolen ei tarvitse olla samanlaisia. Melko tyypillistŠ pelaajalle onkin, ettŠ jompikumpi puoli, rysty tai kŠmmen, on selvŠsti toista parempi. TŠmŠ kannattaakin ottaa kumivalinnassa huomioon esimerkiksi siten, ettŠ kŠmmenelle voi ottaa astetta paksumman tai kovemman kumin. TŠllaisella kikkailulla tai kustomoinnilla saat mailan synkkaamaan ihanteellisesti oman pelityylisi kanssa, jolloin saat itsellesi optimaalisen pelikokemuksen.

Kaikesta tŠstŠ sepustuksesta huolimatta suosittelen lŠmpimŠsti vierailua liikkeeseemme tai edes puhelua ennen mailan tilaamista. Hetken aikaa pelityylistŠsi ja –taustastasi juttelemalla lisŠŠmme huomattavan paljon todennŠkšisyyttŠ osua nappiin mailaasi valitessa.

Kiitos kun jaksoit lukea kirjoituksen loppuun. VŠhintŠŠn yhtŠ suuri kiitos kuuluu OPT-86:n Mika Sorvistolle, joka toimi suurena apuna tŠmŠn kirjoituksen synnyssŠ.

Nyt vain ulos lŠmpimiŠ kesŠpŠiviŠ viettŠmŠŠn. HyvŠŠ kesŠŠ ihan jokaiselle!

 

 

 29.6.2016

Markus Heikkinen

Oliko blogi pettymys, menestys vai jotain siltŠ vŠliltŠ? Risuja, ruusuja ja kehitysehdotuksia voi jŠttŠŠ sŠhkšpostite osoitteeseen info@pingiskeskus.fi

NŠhdŠŠn hallilla!